Hvordan tre nytt fall i masta på en seilbåt? (når det gamle fallet er borte)

Ett av fallene mine, nærmere bestemt genakkerfallet, var begynt å bli litt slitt på den delen som har blitt eksponert for sol, og jeg ville derfor bytte det ut. Jeg kjøpte nytt fall, men hadde på ingen som helst måte noen ide om hvordan dette best kunne utføres. Som fersk seilbåteier var det lett å ty til internett. Jeg kom over en side der det ble anbefalt å skjøte sammen nytt og gammelt fall med rikelige mengder tape, samt et par strips langs med skjøten. Jeg husker ikke hva denne internettsiden het, og finner den ikke igjen i farten.



Men jeg gikk altså igang, skjøtet sammen og dro i gammelt fall for å tre det nye. Alt gikk vel. Nytt fall var kanskje 5-6 meter inn i masten, så skjedde det som ikke skulle skje ... Skjøten røk. Både nytt og gammelt fall raste ned på dekk, og jeg sto plutselig med to fall i hånda og ingen fall i masta.

Så da bar det rett tilbake til internett igjen da. (Hva gjorde man i gamledager, når internett ikke eksisterte?) Internett hadde mangen gode forslag til å få tredd nytt fall. Jeg lister i fleng:

  1. Tre nytt fall ved å bruke det gamle (ikke aktuelt for meg dessverre) 
  2. Stappe inn tauet i toppen, og la tyngdekraften gjøre jobben.
  3. Bruke elektriker trekkefjær
  4. Bruke fiskesene med en mutter eller to i enden
  5. Ta ned masta
Alternativ 1 var allerede blåst, og alternativ 5 fristet lite. Jeg satt da igjen med alternativ 2, 3 og 4. Jeg begynte med alternativ 2. Kom meg opp i masta, stappet inn tauverk, og lot tyngdekraften virke. Tauet kom noen meter nedover masta, men så bare klumpet det seg og ville ikke lenger. Tau og mann kom seg ned fra masta igjen, og jekket straks en øl for å komme på bedre tanker. Jeg ville helst ha genakkerfallet i orden snarest mulig. Jeg hadde verken elektrikerfjær eller fiskesene tilgjengelig, så det endte med at jeg festet ei ekstra blokk i genoafallet, og la opp et midlertidig utvendig fall for genakkeren. Det fungerte sånn passe. Genakkeren hang en liten meter lavere enn vanlig, og dermed litt vanskeligere å trimme bra. 

Noen uker senere var det på an igjen. Denne gang med elektrikerfjær medbrakt. Jeg var sikker på at dette skulle funke bra, så noen fiskesene hadde jeg ikke med. (jeg er elektriker, og hadde selvsagt elektrikerfjær liggende i garasjen) Opp i masta, og inn med fjær. 5-6 meter, så stopp. Ned fra masta og nytt forsøk nedenfra. 3-4 meter og så stopp. Atter en gang måtte en øl jekkes og tankevirksomheten nullstilles. 

Trekkefjær

Alle gode ting er tre, og noen uker senere var det klart for tredje forsøk. Denne gang med fiskesene, mutter, 4mm pilotline og nytt fall. Dessuten hadde jeg lest meg frem til at man bør sy sammen gammelt og nytt fall, i stedet for å stole på tape. Jeg hadde derfor også nål og tråd med, slik at jeg kunne sy sammen pilotlina og det nye fallet. Jeg fikk imidlertid en glimrende idè. Og det var å bruke skjermen fra en BFOU kabel som en kinesisk fingerstrekk på tauet. Dette er en erfaring jeg har fra jobb når vi trekker kabler. Vi har da noen nettingstrømper som vi trer på enden av en kabel, hvorpå vi kan dra kabelen i et øye på enden av denne nettingstrømpa. I og med at jeg ikke ville bruke masse penger på å kjøpe slik strømpe, tenkte jeg at jordskjermen i en BFOU kabel kunne gjøre samme jobben. (se bilde nedenfor for å se hva denne jordskjermen er for noe) 


Fiskesenen ble puttet inn og mutteren skled nedover. 5-6 meter, så stopp. Etter litt "jukking" i senen, så løsnet det og mutteren for videre nedover og klasket etterhvert ned i bunnen av masta. Jeg kom meg ned fra masta, fikk fisket senen ut av hullet for genakkerfallet, og lykkerusen var dermed komplett. Jeg tok en god pause før jeg fortsatte med å skjøte i pilotline. Pilotlinen skjøtet jeg i senen ved å surre senen godt rundt pilotlina, for deretter å tape godt rundt det hele. Det gikk helt problemfritt å trekke pilotlina gjennom. Deretter brukte jeg jordingsskjermen til å skjøte sammen pilotline og fall, og det gikk like fint å få trukket gjennom det nye fallet. Jobb utført, og nytt fall på plass. 

Nytt fall trukket. Jordingsskjermen fra en BFOU-kabel kan sees i skjøten mellom fall (blått/hvitt tau) og pilotline (rosa tau). Jeg sydde også et par sting gjennom skjermen og den rosa tauen, da den rosa tauen så ut til å skli litt når jeg dro hardt i den. Det nye fallet satt som støpt i jordingsskjermen.  


Skjøten mellom sene og pilotline kan skimtes underst der. 

Så da har jeg lært to viktige ting:
- Skjøt sammen gammelt og nytt fall GRUNDIG, så slipper man noe av det arbeidet som er beskrevet over her.
- Om uhellet likevel er ute, gå rett på sene + mutterløsningen.



Comments

  1. Hei,
    Har en lignende erfaring mht røket fall som måtte tres på nytt.

    Det jeg gjorde var å klatre opp i mastetoppen og lirke opp litt av et fall i nærheten, sy fast en tynn føringsline som fra før er festet til det nye fallet (i den andre enden), dra ned fallet med dette påsydd, lirke det forsiktig opp i mastefoten (først i feil spor), bruke en heklenål e.l. til å få føringslinen ut av rett spor og trekke ned det nye fallet.

    Gikk også helt greit :-)
    Hilsen Jørgen Bugge

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takk for tipset. Nå har jeg alltid nål og tråd ombord, samt en rull med pilotline, så det er absolutt en løsning om det skulle bli nødvendig.

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Raspberry Pi i båt (del 1 - bygging og programmering hjemme)

Vårpuss: Rubbing og polering av skuteside - forbannet mikrofiber

Lei av frossen melk og tomme batterier? - Nytt kjøleaggregat