Gass i båten - er det så farlig?

I likhet med de fleste andre båteiere har også vi gass i båten som brukes til koking, steking og også litt til belysning og lett oppvarming. Propangass er luktfri og tyngre enn luft. En gasslekkasje vil derfor i de fleste tilfeller "renne" ned i båten i stedet for ut i friluft. Nå er gassen heldigvis tilsatt en drittlukt som gjør den merkbar for ordinært funksjonelle neser. I alle fall om man er våken.




Men hvor farlig er egentlig gassen? Eksplosjonsfare er en ting, men det er kvelningsfaren om natten som bekymrer meg mest. Jeg vil gjerne sove godt om natten, og jeg vil også veldig gjerne våkne om morgenen. Sannsynligheten for lekkasje er liten, men konsekvensen kan fort bli fatal. Det er for sent å tenke sikkerhet etterpå.

Et viktig tiltak er selvsagt å føre jevnlig ettersyn med anlegget. Visuell sjekk av slanger. Begynner de å sprekke, så skal de skiftes. Kuplinger o.l. kan sjekkes med såpevann mens anlegget er trykksatt. Det er viktig å huske på at gassanlegget i en båt utsettes for mye bevegelse. Man har gjerne også en komfyr som er selvstabiliserende, noe som utsetter slangen for konstant bevegelse.

Et annet viktig tiltak er å stenge ventiler etter bruk. På dagtid bør det være tilstrekkelig å stenge ventilen nede i pantryen. Men på nattestid bør man stenge ventilen ute ved flaska. I så fall er man så godt som 100% sikker. Men erfaringsmessig kan jeg si at nattestengingen ute ved flaska ofte havner i den berømte glemmeboka.

For å ytterligere forbedre nattesøvnen har jeg gått til innkjøp av en kjekk liten gassdetektor. Denne har jeg montert etter alle anvisningers kunster, ca 30cm over dørken. Jeg plasserte den strategisk like under kartbordet, med kort kablingsvei til hovedfordelingen. Her har den fått sin egen dedikerte kurs, slik at den kan stå påslått selv om vi måtte ønske å slå av alt annet. Til slutt måtte jeg teste detektoren. Dette gjorde jeg ved å slippe litt gass nedpå detektoren. Den satte i å hyle omtrent på nivå med det yngstejenta makter, og skulle med det være godt hørbar om natten.

Detektoren ble kjøpt på Seatronics og kostet like under kr 400. En billig livsforsikring som jeg håper slipper å gjøre jobben sin. Plasseringen er ca en halvmeter fra dodøra, så det skal bli spennende å se om det kan bli falske alarmer.



Comments

Popular posts from this blog

Raspberry Pi i båt (del 1 - bygging og programmering hjemme)

Vårpuss: Rubbing og polering av skuteside - forbannet mikrofiber

Lei av frossen melk og tomme batterier? - Nytt kjøleaggregat