Havneguide

På denne bloggen har vi nå opprettet en havneguide/havneblogg. Denne fungerer som en slags reisedagbok for oss, og er ment å være til inspirasjon og glede for andre. Vi lister opp alle havner vi har besøkt, dog kun de som er allment tilgjengelige. Besøk på private brygger o.l. nevnes ikke.

Havnebloggen, ajourført pr februar 2018, ser man under her. Den finnes også under "sider" på bloggen her, og vil bli løpende oppdatert. For å finne den løpende oppdaterte havnebloggen klikker man her:




Vest Agder

Kristiansand
Havnetype: Gjestehavn / By
Posisjon: N 58 08'6 E 008 00'2 - Kristiansand 
Pris: 220,- (opptil 30 ft, strøm inkludert)
Fasiliteter: Vask (kr 40,-), tørk (kr 40,-), dusj (kr 40,-), toalett, kiosk, butikk (300m), strøm, vann, søppel, drivstoff
Innseiling: Uproblematisk, men ved sørøstlig vær kan man gjerne finne frem noen ekstra fendere på veien inn
Generelt: Havna kan være preget av mye fest og fyll. Det flyter ofte med engangsgriller og tomgods om morgenen. Toalettet som er døgnåpent er skikkelig grisete på morgenkvisten. Det er ikke nok strømuttak til alle båter. Og i sørøstlig vær er det bra trekk i havna. Havna i seg selv har fint lite å by på. Her ligger man kun pga destinasjonen.

Kjekk lekeplass i nærheten av havna

Ny-Hellesund / Olavssundet - ❤
Havnetype: Uthavn
Posisjon: N 58 03'0 E 007 50'6
Pris: Gratis
Fasiliteter: Dass, brygger, søppel
Innseiling: Fra nord er man begrenset av 12m friseilingshøyde. Inn fra sør har man grunne og skjær på styrbord side som man skal være spesielt oppmerksom på i mørket.
Generelt: Nydelig uthavn. Perfekt for familier. Her sandstrender og bryggeplass til en del båter, og en masse fortøyningsbolter. Det blir fort fullt på de travleste sommerdager, så man bør være tidlig ute. Alternativt kan man ankre opp og vente på ledig plass neste morgen. Gode ankringsforhold i sundet. Man bør ta turen opp til Ny-Hellesund kystfort. Et imponerende skue. Man går glipp av noe om man ikke tar turen opp dit.
Kystfortet

Trysnes Marina 
Havnetype: Gjestehavn / marina
Posisjon: N 58 03'4 E 007 42'5
Pris: 125,-
Fasiliteter: Dusj, vask, toalett, drivstoff, kiosk, vann, søppel, ikke strøm
Innseiling: Uproblematisk, men det er noen grunner og skjær man skal være spesielt oppmerksomme på om man kommer i mørket.
Generelt: Man har gjerne høye forventninger til en marina og feriesenter. Det man møter her er imidlertid noen gamle slitte flytebrygger hvor det ligger mye eldre båter og en del båter til forfall. Det er ingen strøm på bryggene, ei heller vann. Det er imidlertid en vannslange ved bunkersbrygga. Bunkers får man imidlertid ikke, da pumpene er ute av drift. Havna er dårlig merket. Det står skilt med "gjestekai" på en fast kai like ved noen rorbuer. Her kunne man imidlertid ikke ligge, og havneverten, som forøvrig var hyggelig og grei, gav anvisninger om å ligge ytterst på flytebryggene. Man forventer kanskje noen lekeapparater, ei trampoline, eller noe av et feriesenter, men her finner man ingen av delene. Det finnes likevel ei lita strand som måler ca 6,2 meter i bredden. Dette er mer enn nok for at ungene skal kose seg noen timer. Havneverten var også åpen og ærlig på at området ikke er tilrettelagt for barn. Det ser ut for at kjernevirksomheten her er fiskeferie for tyskere. Resepsjonen er fylt til randen av fiskekroker og svivler, snarere enn strandleker og iskrem. Diverse havneguider, samt marinaens egne internettsider lover "ei perle på sørlandet". Noen perle er det ikke, med mindre man er tysker og er veldig glad i å fiske.

Indre Nodeviga 
Havnetype: Uthavn
Posisjon: N 57 58'9 E 007 32'2
Pris: Gratis
Fasiliteter: Dass, søppel, brygger
Innseiling: Uproblematisk
Generelt: Her er en del turløyper. Det er også to brygger, med plass til ca 2 båter på hver brygge. Er det trangt om plassen er det nok mulig å skvise inn 4-5 båter på hver brygge om man hiver ut anker og går med baugen inn. Ellers er det mye bratte skrenter. Ikke veldig egnet for små barn, men et eldorado for litt eldre barn.
Fortøy ved en av de to bryggene

Mandal
 

Havnetype: Gjestehavn / by
Posisjon: N 58 01'4 E 007 27'3
Pris: Gratis (dagsbesøk frem til kl 1800, etter det må man betale)
Fasiliteter: Uvisst. Vi besøkte ikke fasilitetene. Men det er strøm og vann på bryggene.
Innseiling: Kan være mye strøm ut pga elva. Dette må hensyntas når man legger til. Innseilingen er godt merket med overettlys.
Generelt: Ei rimelig full havn. Vi ankom her i 11 tiden på formiddagen, og det var ikke mange ledige plasser. Man ligger midt i sentrum, og det er en flott plass.
En annen båt på let etter plass

Lillehavn (Lindesnes)
 - ❤

Havnetype: Fiskerihavn egentlig, men er nå mest ei gjestehavn i et lite hytteområde.
Posisjon: N 57 59'6 E 007 05'3
Pris: Gratis
Fasiliteter: Ingen, bortsett fra en søppelkonteiner. Det er også en kiosk ca 300m opp i veien ved en campingplass.
Innseiling: Overettlykter om man kommer sørfra.
Generelt: Fin og rolig liten plass. Skikkelig koselig. Vi lå her både på tur og retur, og vi kommer gjerne tilbake. Vi spaserte ut til fyret (4 km). En flott opplevelse, men ta med myggspray.
Lindesnes fyr

Sutnøy - ❤
Havnetype: Uthavn
Posisjon: N 58 01'8 E 006 58'7
Pris: Gratis
Fasiliteter: Søppel, dass og brygger.
Innseiling: Man bør ha noe mer enn NAF veibok for hånden om man ikke er kjent i farvannet. På nordsiden av Sutnøy er leden merket med lanterner. På sydvestsiden har man et skvalpeskjær som kan være skummelt. På sydøstsiden er en grunne på 1,7m.
Generelt: En veldig flott plass. En av de flottere uthavnene med ei fin strand, flotte brygger og godt terreng for barn. Jeg glemte dessverre å ta bilder av stedet. Her kommer vi gjerne tilbake, og da gjerne med en overnatting eller to. Fin plass som anbefales. Mer om Sutnøy HER.


Farsund 
Havnetype: Gjestehavn / by
Posisjon: N 58 05'5 E 006 48'5 
Pris: 200,-
Fasiliteter: Toaletter, vask, tørk, dusj, søppel, dagligvare på kaien, strøm, vann 
Innseiling: Godt merket
Generelt: Flott brygge i flotte omgivelser. Fin innseiling. Lang brygge med god plass. Kort avstand til butikker og restauranter.
Fortøyd i Farsund
Flekkefjord - ❤
Havnetype: Gjestehavn / by
Posisjon: N 58 17'7 E 006 39'6
Pris: Gratis (2017)
Fasiliteter: Strøm, vann, dusj, toalett, vask, tørk, butikk (100m), søppel,
Innseiling: Godt merket. Overettlykter.
Generelt: Dårlig informasjon, dårlig merking, men forøvrig flotte og nye brygger. Ei koselig havn, bortsett fra tildels svært stygg kjøring av småbåter i havna. Man kunne gjerne oppleve joller og skjærgårdsjeeper passere med kun få meters mellomrom i 20-30 knop. Dette gir forferdelig mye gynging og lugging i fortøyningene. Flekkefjord er forøvrig en veldig koselig by med en passelig størrelse. Her finner man det meste. Det er også dresinsykling på gamle Flekkefjordbanen, noe vi begav oss ut på. En sykkeltur på 2x17km i flotte omgivelser. 
Dresinsykling på Flekkefjordbanen
Rasvåg 
Havnetype: Gjestehavn
Posisjon: N 58 12'8 E 006 34'9
Pris: 50,- (+ 100,- for strøm og servicebygg)
Fasiliteter: Strøm, vann, toalett, dusj, vask, tørk,
Innseiling: Det er en grunne og noen staker man skal være spesielt oppmerksomme på i mørket. Fordel å ha lykt klar.
Generelt: En koselig liten plass med trange gater og søte hvite hus i god sørlandsstil. Trygge forhold, skjermet for de fleste vinder. Det går en sti opp til ei gammel loshytte. Her har sikkert engang vært en fantastisk utsikt, men trærne var vokst seg så høye at man ikke ser så veldig mye utover havet lenger. Flotte turløyper på øya, og ei spennende grotte for barna. Det er også et lite museum her, som vi ikke rakk å besøke. Veldig spennende så det ikke ut til å være. 
Ei grotte i Rasvåg. Veldig spennende for barna.


Rogaland

Songdalstrand 
Havnetype: Gjestehavn
Posisjon: N 58 19'1 E 006 20'8
Pris: 125,-
Fasiliteter: Flott servicebygg med dusj, toalett, TV stue, vask, tørk. Vann og strøm på brygga.
Innseiling: Kan være tøff når sjøen står på fra nordvest
Generelt:  Her er en brygge med plass til ca to båter. Når vi ankom hadde selvsagt en båt lagt seg midt på bryggen og tatt opp begge plassene. Vi fant imidlertid en ledig plass på ei fiskerbrygge like ved, og la oss der i stedet. Båten på losbrygga dro avgårde i løpet av kvelden og vi flyttet oss bort dit for å få litt strøm. Om losbrygga er full, er nok her alltids en mulighet til å finne fortøyingsmuligheter andre steder i havnene. Det er dessuten fortøyningsbøyer utenfor kaien slik at man kan ligge baug-inn. Da er det nok plass til 3-4 båter. Stedet er lite og rolig med et kulturhotell, noen cafeer og visstnok en landhandel som vi er usikre på hvor ligger. Gatene er trange med en intim og koselig bebyggelse.


Egersund 
Havnetype: Gjestehavn / by
Posisjon: 
Pris: 200,-
Fasiliteter: Vann, strøm, dusj, vask, tørk, toalett, søppel. Butikker og restauranter i nærheten. Bunkersbrygge i innseilingen.
Innseiling: Godt merket
Generelt:  Havnen ligger i godt beskyttet farvann. Vi opplevde imidlertid en kuling fra vest mens vi lå her. Den rev godt i fortøyningene og gav mye skvulping i skipssiden. En del av denne skvulpingen kan unngås ved å legge seg på innsiden av bryggen. Forøvrig er det mye strøm utover, pga elven som renner ut.
Kjekk lekeplass rett i nærheten av havna
Rott 
Havnetype: Uthavn
Posisjon: N 58 55'0 E 005 30'6
Pris: Gratis
Fasiliteter: Strøm
Innseiling: Uproblematisk, men fordel med lykta klar i mørket.
Generelt: Rott er ei lita øy utenfor Tananger. Det er begrenset med bryggeplass. Der er ei allmenningsbrygge, men denne er i stor grad okkupert av lokale helter. Vi la oss på ei ledig brygge, og påtraff eieren dagen etter. Det var helt greit at vi lå der. Her er en del hytter og en fastboende familie i følge Sola kommunes nettsider. Vi påtraff ei eldre dame som hadde bodd på Rott i mange år, men nå bodde på fastlandet og hadde hytte på Rott. Hun kunne fortelle at det var to fastboende familier. Hun fortalte også nær hele historien om Rott, noe som var ganske interessant.


Kvitsøy - ❤
Havnetype: Gjestehavn
Posisjon: N 59 03'6 E 005 24'2
Pris: 150,-
Fasiliteter: Strøm, vann, vask, toalett, dusj, dagligvare (ca 500m)
Innseiling: Godt merket
Generelt: Svært god bryggeplass hvor man ligger longside. Om det skulle bli fullt, så er det enkelt å legge seg utenpå andre. En fin liten plass og ei trygg havn i all slags vær. Om man er ukjent i området, kan ruteferga komme litt brått på. Den holdes sin faste og støe kurs, og blåser hardt i fløyta om man er i veien. På Kvitsøy bør man selvsagt besøke fyret og VTS sentralen.

På tur til Kvitsøy fyr
Line - ❤
Havnetype: Uthavn
Posisjon: N 59 02'3 E 005 40'9
Pris: Gratis
Fasiliteter: Søppel, dass, brygger
Innseiling: Uproblematisk. Leia inn mot Line er merket med lykt og lanterner.
Generelt: Ei nydelig uthavn. Vi hadde strålende sol denne helgen, og det gjør vel at havna oppleves som litt hyggeligere enn i vind og regnvær. Vi hadde en flott seilas i 8kn på rom slør med genakker på vei ned, og putret oss hjem igjen i 5kn, fullstendig vindstille, med jerngenoa to dager senere. Skriver mer om denne havna HER.



Sandnes 
Havnetype: Gjestehavn / by
Posisjon: N 58 51'1 E 005 44'5
Pris: 150,- inkl strøm
Fasiliteter: Strøm og vann på brygga. Servicebygg med det meste, men det kan være et stykke å gå. Man må også kjøpe nøkkelkort på den lokale Kiwibutikken. Det koster kr 225,- hvorpå man får tilbake kr 200,- ved innlevering av kortet.
Innseiling: Uproblematisk, men den er lang og drøy for oss i sakte-båter.
Generelt: Ei flott havn. Noe bystøy må påregnes, men slett ikke mye sammenlignet med en del andre byer. Havna ligger midt i sentrum med nærhet til det meste. Det går gratis busser til Kongeparken noen få hundre meter fra havna.
Fortøyd i nydelig vær i Sandnes

Vikevåg 
Havnetype: Gjestehavn
Posisjon: N 59 05'8 E 005 42'0
Pris: 150,-
Fasiliteter: Strøm og vann. Nærhet til butikk. Mulig det er noe servicebygg her også, men vi lokaliserte aldri dette.
Innseiling: Uproblematisk
Generelt: Fint lite tettsted. Vi lå her kun noen få timer, så mer utfyllende opplysninger får komme en annen gang.


Helgøysund 
Havnetype: Gjestehavn / marina
Posisjon: N 59 13'7 E 005 50'3
Pris: ??
Fasiliteter: Strøm og vann på brygga. Butikk. Dusj, toalett, vask, drivstoff.
Innseiling: Godt merket. Bro med friseilingshøyde på 14 meter i søndre innseiling. Jeg tenkte at 14,1 meter mast burde gå greit på lavvann, men det gjorde det ikke. Kystverket har nylig loddet en del grunner i området, og det er en hel haug grunner som har blitt grunnere. Om man holder seg godt klar av øyer og skjær skal ikke dette være noe problem, men det er anbefalt å oppdatere sine sjøkart i henhold til EFS. EFS finnes gratis på kystverkets nettsider.
Generelt: Flott havn for alle. Her er det lekeplass til barna, strand og et yrende båtliv. Flott plass.
Ytterst på flytebrygga i Helgøysund

Hamnarholmen / Hamnaren
- ❤

Havnetype: Uthavn
Posisjon: N 59 18'0 E 005 27'6
Pris: Gratis
Fasiliteter: Dass, brygger og grillhytter
Innseiling: Leden oppover fjorden er merket med lykt.
Generelt: Ei nydelig uthavn.  Jeg vil påstå dette er den flotteste uthavna jeg vet om. Her blir det fort trangt på store utfartsdager. Her er metervis med brygger, to grillhytter, to sandstrender, lekeapparater for barna, griller, etc. Noe grunt ved en del av bryggene. Seilbåter må gå inn med forsiktighet. Se kart nedenfor. Mer om Hamnaren HER.
Her er det nok dybde for seilbåter

Flott sommerdag på Hamnaren
Føresvik 
Havnetype: Gjestehavn
Posisjon: N 59 14'0 E 005 26'3
Pris: 100,-
Fasiliteter: Strøm, vann, butikk, drivstoff
Innseiling: Uproblematisk
Generelt: Gjestehavna på Bokn. Ei grei lita havn med butikk og drivstoff. Sistnevnte er årsaken til at vi har stoppet her noen ganger. Det er også en del turmuligheter i området, bl.a. noen turstier og topptur opp til en relativt høy fjelltopp. Her oppe er det meget god utsikt, noe som nok er årsaken til at et svært antennetårn er plassert her.

Ognahamn
Havnetype: Uthavn
Posisjon: N 59 15'6 E 005 27'5
Pris: Gratis
Fasiliteter: Brygge
Innseiling: Trangt og umerket. Går helt fint i dagslys, men kan være utfordrende i sørlig og sørøstlig vær.
Generelt: Fint sted med bademuligheter.
Ognahamn

Storevik / Lindøy
Havnetype: Uthavn
Posisjon: N 59 19'7 E 005 22'4
Pris: Gratis
Fasiliteter: Brygge,
Innseiling: Uproblematisk, men det ligger en del bøyer i innseilingen
Generelt: Her er vår hjemmehavn. Vi ligger i seilforeningen som er omtrent på denne posisjon. Gjestende båter har her to alternativ. Det er en uthavnsbrygge på nordsiden av vika. Her har man tilgang til badestrand, turløyper, hinderløype, grillhytte, griller, etc. I tillegg har seilforeningen en gjestebrygge som ligger før man kommer inn i selve Storevika. Brygga er skiltet. Her skal man imidlertid løse avgift til seilforeningen. Betaling skjer med Vipps. Det er ikke strøm på gjestebrygga, men man har tilgang til toaletter. Mer om Lindøy HER.

Haugesund 
Havnetype: Gjestehavn / by
Posisjon: N 59 24'7 E 005 16'1
Pris: 150,- (Strøm kr 50,-)
Fasiliteter: Strøm og vann på brygga. Søppel. Toalett. Dusj og tøyvask på hotel Scandic Maritim. Bunkersbrygge i nærheten.
Innseiling: Godt merket
Generelt: Om man er glad i livlig fest bør man treffe på noen av sommerens festivaler. I motsatt fall bør man styre unna disse. Nærhet til bysentrum, med alt det har å by på. Utestedene ligger som perler på snor langs kaien. Gjestekaien strekker seg sørover til hotellet, og her er det kun ei smal trebrygge et lite stykke. Om man ønsker fred og ro om natta bør man unngå det smaleste partiet.

Røvær - ❤
Havnetype: Gjestehavn
Posisjon: N 59 26'4 E 005 05'5
Pris: ??
Fasiliteter: Toalett, strøm, vann. Butikk.
Innseiling: Smalt og begrenset friseilingshøyde om man kommer sørfra.
Generelt: Idyllisk og bilfritt øysamfunn. Her kan man finne roen og kople av. Det er helt obligatorisk å spise komle i det røde sjøhuset som ligger nesten under broen.


Hordaland

Leirvik 
Havnetype: Gjestehavn / by
Posisjon: N 59 46'8 E 005 30'5
Pris: 250,- (all inclusive)
Fasiliteter: Strøm, vann, vask, tørk, dusj, grillhytte, nærhet til bysentrum. Drivstoffbrygge, men her skal man holde seg unna på visse tidspunkt. Hurtigbåtene sparer ikke på hornet om du ligger i veien. Og plakaten med tidspunktene henger oppslått på selve drivstoffpumpa, som står langt unna brygga. (Har aldri i mitt liv sett så lange drivstoffslanger før. Her går man faktisk tur med slange og pistol.)
Innseiling: Uproblematisk, men vær oppmerksom på hurtigbåttrafikk.
Generelt: En av de kosligere byhavnene. Man ligger litt skjermet for den verste bystøyen. Havna er lun og godt skjermet for vær og vind.

Comments

Popular posts from this blog

Raspberry Pi i båt (del 1 - bygging og programmering hjemme)

Vårpuss: Rubbing og polering av skuteside - forbannet mikrofiber

Lei av frossen melk og tomme batterier? - Nytt kjøleaggregat