Ferien 2018 - 3 uker i Sunnhordlandsbassenget

Det er utrolig kjekt å være på seiltur, men alltid litt vemodig når det går mot slutten. Man begynner å glede seg til neste års tur allerede før man er ferdig med årets tur. Det må jo tyde på at man virkelig har funnet seg den rette feriesysselen.


I år har vi, i motsetning til i fjor, vært helt utrolig heldige med været. I fjor hadde vi kuling etter kuling, ja hele 6 kulingvarsler for de områdene vi til enhver tid var i. Og kulingen kom alltid rett imot. Vi hadde motvind på vei og motvind på retur. Og når det ikke var kuling, så var det vindstille. Det var også skyet og grått, og jevnt 15-16 grader hele tiden, med unntak av de siste to dagene der vi endelig fikk sol og 25 grader.


I år har det vært ganske annerledes. Vi har hatt mye sol og mange dager med temperaturer over 20 grader, og ofte opp mot 25 grader. Den varmeste dagen var 27 grader. Vi har også vært heldige med vinden. Vi har hatt mellom 3 og 10 sekundmeter vind svært mange dager og vi har fått seilt mye. De siste dagene har vi faktisk seilt så godt som hele veien fra Bergen og hjem til Haugesund. Motoren har kun blitt brukt inn og ut av havner og i trange sund i skjærgården. Vel, jo vi hadde et øyeblikk med vindstille på Selbjørnsfjorden der vi matte fyre igang i 10-15 minutters tid før vinden tok seg opp igjen.


Turen startet fra hjemmehavna, Haugesund seilforening, fredag 22. juni. Rune gikk alene til Haugesund, og dagen etter videre alene til Leirvik på Stord. Her mønstret resten av mannskapet på, og turen gikk inn mot Kinsarvik. Det er et langt stykke, og det ble derfor en stopp i Jondal. I fjorårets feireblogg skrev vi en del om havnene vi besøkte. Det utelater vi i år, men vi har skrevet en del om havnene i vår havneguide hvor vi skriver om samtlige havner vi har besøkt: HAVNEGUIDE


Jondal - grått vær. Men dagen etter kommer solskinnsværet som skal vare hele ferien.

Avgang fra Jondal. Hardanger er nydelig, også i gråvær.
 Etter ei natt i Jondal gikk turen videre til Kinsarvik. Her var planen å ligge i hvertfall i 3 dager. Men vi hadde så nydelig vær, og ungene koste seg så mye i Mikkelparken, så her ble vi like greit liggende i seks dager. Det er ikke plass til veldig mange båter i denne havna, men så er det heller ikke så mange som tar turen helt inn hit. Seilbåter pga at det tar for lang tid, og motorbåter pga at det koster mye diesel. Vi tok oss imidlertid tid til å seile helt inn. Totalt 20 timer tok det fra Haugesund til Kinsarvik. Vi hadde medvind hele veien, men den varierte fra 0 til 4-5 sekundmeter. Dermed gikk seilet litt opp og ned.

Fortøyd i gjestehavna i Kinsarvik. Sola skinner, og det skal den gjøre i lang tid fremover. Anbefales.

Minstejenta i fullt firsprang etter andunger. Pappa passer nøye på så hun ikke kommer for nære og pusser på seg en hissig andrik.
 
God bør utover Hardangerfjorden. Her på vei fra Kinsarvik til Gjermundshavn.
 Gjermundshavn er kanskje ikke det mest besøkte stedet blant båtfolk. Her lå vi riktig så alene, med unntak av en annen seilbåt som kom inn sent om kvelden og forsvant igjen litt utpå neste dag. Vi dro imidlertid til Gjermundshavn for å besøke venner og familie. Også her ble vi begavet med sol og varme.
 
Vår seilbåt fortøyd nederst, litt til venstre i bildet her.
 


Underveis fra Gjermundshavn til Ånuglo. En av få ganger vi ikke hadde medvind. Her gjorde vi 6-7 knop med bidevind.

Vi pekte oss ut Ånuglo som en potensiell plass å dra. Her er det tre populære viker. En på sørsiden og to på nordsiden. Vi havnet i Hardingavågen på nordsiden, helt alene. Også her fikk vi nydelig vær, og vi besluttet Ganske raskt at her skulle vi ligge i mer enn en natt. Det var utfordrende å finne fortøyningsplass med nok dybde, så vi la oss på svai og kom oss til og fra land med jolla. På dag 2 begynte det imidlertid å blåse litt og ankeret slapp. Vi gikk derfor inntil noe som kunne ligne på ei brygge like nedenfor ei campingvogn som hadde egnet seg som scene for en tradisjonell norsk actioneventyrfilm à la Trolljegeren eller Gåten Ragnarok. Utover kvelden fortalte internet oss at denne brygga er privat og ligger utenfor friområdet, men det var så sent at vi ble nå liggende til neste morgen da vi skulle videre.

Fortøyd til gammelt treverk som minner om ei brygge, like ved ei gammel campingvogn med tretelt over.


I stranda på Ånuglo fant vi rikelig med blåskjell, hjerteskjell og noen østers. Dette ble hvitvinsdampet og fortært. Herremåltid.

Etter to netter på Ånuglo gikk ferden videre til Våge på Tysnes. Det var tid for å gjøre litt klesvask samt proviantere. I Våge var det hoppeslott på kaien, så havna ble fort akseptert av barna. Vaskemaskinene hadde vi imidlertid ikke så mye hell med. De stoppet i tide og utide. Totalt 180 kroner matte vi putte på for å få ferdig to maskiner klær. Vi kontaktet havnebetjenten og fikk refundert en hundrelapp. Dagen etter krysset vi over Bjørnefjorden og gikk til Oksabåsen. Også her med fin bidevind, så dette ble vel den andre av totalt to dager der vi ikke seilte platt lens. 



Fortøyd på Oksabåsen. Det anbefales virkelig å ta turen opp til toppen. Der er ruinene etter ett av Christian Michelsens sommerhus, og her har man en helt fantastisk utsikt over Austevoll og Sotra. Anbefales i solnedgang.



Femåringen vår begynner virkelig å få taket på roing. Her med et langt tau i båten, men senere på turen så ror hun helt uten tau.

Så er turen kommet til Bergen. Vi fikk fortøye på en privat plass i Mildevågen, som kun er kort gangavstand fra Lines foreldre. Dette dannet utgangspunkt for familiesammenkomst, tur til Bergen by, og ikke minst Lines søsters bryllup. 



På tur med Fløibanen

Etter fem dager i Mildevågen begynte turen sørover og dermed også hjemover. Første stopp; Navøyvågen. Dette er en plass vi aldri har vært før, men som har blitt anbefalt av andre. Vi må si at dette virkelig var en tilrettelagt uthavn med brede og gode brygger, trampoline, huskestativ, strand og grillplasser. 


Rune prøver snorkling. Men med 16 grader i vannet ble det noe anstrengende å puste gjennom et rør.





Fortøyd i Navøyvågen


Etter to hele dager i Navøyvågen var det på tide å komme seg sørover. Med flott seilvind gikk det radig unna sydover. Første stop var Bekkjarvik i Austevoll. Her stoppet vi kun noen timer for å innta mat og drikke. Etter noen velsmakende pizza og is i isbaren gikk turen videre sørover mot Smedaholmen eller Pilapollen i Fitjar. Vi fant en fin plass på Smedaholmen. Jentungen kjøpte seg også ei lita krabbeteine i Bekkjarvik som hun fikk prøve ut her. Det ble fanget bade krabber, småfisk og sjøstjerner. 




Ensomt på flytebrygge på Smedaholmen

Det ble etterhvert på tide å komme seg hjem. Jentene skulle slippes av på Leirvik på Stord, og Rune seile videre hjem alene. Vi seilte, nok en gang med god bør, til Leirvik, tok en overnatting der før Rune gikk videre neste morgen. Han hadde 40nm å gjøre unna den dagen, så det var greit å komme seg tidlig avgårde. 





Passering av Haugesund på vei hjem. Her i forsiktige 4kn med spridd forseil. Like etter ble genakkeren heist og farten ble brått 8kn.

Comments

Popular posts from this blog

Raspberry Pi i båt (del 1 - bygging og programmering hjemme)

Vårpuss: Rubbing og polering av skuteside - forbannet mikrofiber

Lei av frossen melk og tomme batterier? - Nytt kjøleaggregat