Male hvitt og sy båtputer selv

Allerede før vi kjøpte oss seilbåt reagerte vi på at båter flest aldeles ikke har hengt med i tiden hva angår trenden med lyse eller hvite overflater. Man må ofte helt opp på 2010 modeller eller nyere for å finne interiør med lys trefarge, eller helt hvite flater, mens den samme trenden gjorde seg gjeldende i hus, hytter og leiligheter omtrent et tiår tidligere. 

Men nå var det ikke aktuelt for oss å kjøpe en 2010 modell eller nyere. Det fordi vi ville begynne med noe rimelig for å sjekke interessen for båtlivet. Vi endte derfor opp med vår 2005 modell Bavaria Cruiser, med mørke overflater. Det eneste hvite i båten er taket, samt ansiktsfargen til gjestende mannskap når krengningsvikelen overstiger fire og en halv grad. Videre bar sofaputene, som på kjøpstidspunktet var 11 år gamle, noe preg av nettopp det. Et blåstripete mønster med diverse kaffeflekker og ymse andre flekker. De var sikkert flotte en gang, men slett ikke nå lenger.
Vi ønsket derfor å gjøre det litt lysere og trivligere i båten. Vel, vi ville i alle fall male en del overflater lyse, mens sofaputene skulle få lov til å gå motsatt vei, nemlig til det mørkere. Under her ser dere noen før-bilder med en 3 åring på babord side og en relativt nyfødt på styrbord side. 


Jobben som skulle gjøres: 
- Sy om putene med nytt trekk. Dette bestemte styrmannerinnen og husøkonomen at skulle gjøres selv. Skipper og byssegut var noe skeptisk, men skepsisen viste seg å være helt ubegrunnet straks sluttresultatet viste seg.
- Male skottet mellom salong og forpigg.
- Male panel over ryggputene i salongen.
- Montere indirekte belysning over hylla bak ryggputene. 
Litt mer om selve utførelsen kommer lenger ned, men først noen bilder. 
Maling av skott på gang
Skott og panel ferdig malt. Sofaen har fått nytt trekk og indirekte belysning er på plass.

Samme bilde som over, men her med takbelysningen avslått.


Sying av puter: 
Her ble det bestilt stoff av møbelkvalitet på nett. Stoffet er sydd direkte på eksisterende puter. Det vil si at gamlestoffet fortsatt befinner seg under det nye stoffet. Dette både for å gjøre det enkelt, men også for å ha en nødutgang dersom prosjektet skulle vise seg mislykket.

Maling: 
Panelet hadde en noe ru overflate i utgangspunktet. Enhver form for forbehandling ble derfor droppet. Malingen som ble benyttet var en helt ordinær utendørsmaling, type Drygolin. Resultatet ble meget tilfredsstillende.
Skottet hadde en helt glattlakkert overflate. Det ble derfor gjort en lett rubbing med finkornet sandpapir for å rue overflaten noe. I tillegg valgte jeg å bruke en dør og vindusmaling som jeg hadde stående. Denne skal ha god heft. Det viser seg imidlertid at denne malingstypen etterlater seg ganske synlige penselstrøk. Strøkene er heldigvis ikke synlige i normalt lys, kun dersom sollyset treffer veggen, og det er sjelden så langt inn i båten. Jeg må derfor si meg fornøyd her også, men om jobben skulle vært gjort om igjen, så ville jeg nok gått for heftgrunning og en tynnere malingstype.

Jeg vil også få kreditere denne bloggen her, hvor vi har hentet inspirasjon til malingsjobben.
http://www.seilglede.com/

Belysning: 
Her er benyttet ordinær LED list fra båtavdelingen på Biltema. Fungerer meget bra. Men jeg vurderer faktisk å bruke noen hundrelapper på å bytte dem ut til RGB lister, slik at man kan ha rødt lys under nattseilas. Listene limes på, så det er en enkel jobb å bytte ut listen. Det er først og fremst kablingen som utgjør største jobben.



Comments

Popular posts from this blog

Raspberry Pi i båt (del 1 - bygging og programmering hjemme)

Vårpuss: Rubbing og polering av skuteside - forbannet mikrofiber

Lei av frossen melk og tomme batterier? - Nytt kjøleaggregat