Vask av kalesje / puss av kalesjevinduer

Vi har så langt fått prøvd den nye skuta vår på noen korte helgeturer og er i grunn storfornøyd. Men det er også noen småting som trengs litt pleie og omsorg. Kalesja er en av de. Den kunne med fordel ha blitt vasket oftere. Det har nå lagt seg bra med grønske på utsiden og kommet jordslag på innsiden. Kalesja ble tatt med hjem for litt vask og kjærlighet. 

Internett er full av råd om hva man bør vaske med, og hva man absolutt ikke bør vaske med. Noen steder anbefales klorin på det varmeste, andre steder hevdes det at man ødelegger både stoff og sømmer. Noen sverger til rent vann, noen biotex og andre til de dyreste spesialprodukter. 

Jeg forsøkte først med en svindyr kalesjerens fra Seajet kjøpt hos den lokale båtforhandleren. Denne skuffet veldig. Fjernet ikke skitt i det hele tatt, og i alle fall ikke jordslag. Deretter havnet kalesjen i badekaret med grønnsåpe. Grønnsåpe ble anbefalt varmt av mange. Problemet er at grønnsåpa gjør vinduene melkehvite, og det er umulig å få av denne melkehvite fargen etterpå. Ikke tok den jordslaget heller, men grønska forsvant rimelig greit. Til slutt ble kalesja skrubbet med svamp og klorin. Klorin ble frarådet av mange, da dette visstnok tar knekken på sømmer og kan gi misfarging. Vi har imidlertid lys kalesje og er ikke så redd for misfarging. Sømmene får briste eller bære, så klorin ble det. 

Og du verden så effektivt. Jordslaget forsvant som dugg for solen. Så klorin kan virkelig anbefales. Eller la meg fraråde klorin, med mindre man har jordslag og lys kalesje. Da kan klorin anbefales. Så gjenstår det bare å se om sømmene holder gjennom neste kuling. (Jeg skal sørge for å legge inn en oppdatering her om sømmene ryker i nær fremtid.) 

Post note: To år senere og sømmene har holdt greit. Det er enkelte sømmer rundt glidlåser som har raknet litt, men har enkelt blitt reparert selv fortløpende. Om det er klorinen eller tidens tann som har tatt sømmene, vet jeg ikke. Jeg vil anta det er forholdsvis normalt at enkelte sømmer ryker på en 7 år gammel kalesje?? 

Til slutt ble vinduene pusset med PlastX. Og  du verden så mye skitt som kom på kluten, og viduene er her altså helt nyvasket. Likevel ble klutene svarte. Vinduene ble rimelig klare etterpå, så vinduspussen var definitivt verdt jobben og PlastX kan anbefales på det varmeste. PlastX fås normalt på bilutstyrsforretninger / bilpleieforretninger da det i hovedsak er beregnet på puss av lykteglass. 

Skitten klut etter puss av kalesjevindu
Det som ikke ble gjort er impregnering. Her strides også de lærde. På spørsmålet om det skal impregneres eller ikke, har jeg funnet minst 5 svar:
- Impregneres på innsiden
- Impregneres på utsiden
- Impregneres hvert eneste år
- Impregneres annethvert år
- Impregneres kun når nødvendig
Det siste svaret leste jeg på nettsidene til en kalesjeleverandør, og jeg valgte å følge det rådet denne gang. Dermed ble det ingen impregnering i år. Det skal sies at kalesja er helt tett også. Det kommer ikke inn en dråpe.

Comments

Popular posts from this blog

Raspberry Pi i båt (del 1 - bygging og programmering hjemme)

Vårpuss: Rubbing og polering av skuteside - forbannet mikrofiber

Lei av frossen melk og tomme batterier? - Nytt kjøleaggregat