Montere baugspryd - Genakker

 Helt siden vi solgte den forrige båten har vi savnet gennakeren. Et fantastisk seil om sommeren. Sommeren byr ofte på enten kuling eller svak vind rundt 3-4ms. I kulingen ligger man gjerne i havn, og 3-4 ms vind er ikke nok til å få særlig fart med de vanlige seilene. Med genakker derimot, blir 3-4ms straks mer gøy. I fjor sommer brukte vi motoren omtrent 90% av tiden. Vi hadde imidlertid mange dager der vi kunne ha seilt om vi hadde hatt gennaker. Anledningen bød seg og vi fikk kjøpt en pent brukt gennaker som var ett år gammel. Men så må vi da ha noe i baugen å feste gennakeren i. Det finnes tre ulike løsninger for det: 1) Baugspryd, 2) Gennakerpeke eller 3) Spinnakerbom. Med baugspryd vil også ilandstigning bli lettere om man ligger med baugen mot brygge eller berg. 

Men heter det egentlig baugspryd? Eller er det baugspyd? De lærde strides. I de fleste nettbutikker selges produktet som baugspyd. Det engelske ordet er imildertid bowsprit. Jeg holder en knapp på baugspryd. Det skal sies at genakker også er et kjært barn med mange navn; gennaker, genakker, genaker, asymmetrisk spinnaker osv. Navnet kommer fra kombinasjonen av ordene genoa og spinnaker. Etter målereglene regnes gennakeren som en spinnaker. 

Baugsprydet er av typen Båtsystem, PB120. Monteringen gikk igrunn veldig greit, men det er definitivt en tomannsjobb. Til tider var det faktisk greit å være tre. 

Greit å være sikker på at alt er i posisjon før man begynner å borre. Fronten av sprydet holdes oppe av genakkerfallet. Bakendene holdes oppe av strips. Da kan man enkelt justere høyden forsiktig oppover, helt til man har det i posisjon. 


Endelig gjennomslag etter omlag to timer med borring

En lessons learned er at dersom man skal borre i syrefast stål, så nytter det ikke med et 160 delers sett fra Biltema til 149,-. Vi hadde kun det for hånden, og det tok dermed ca 2 timer og rundt 30 utslitte borrer å komme seg gjennom den 1mm tykke plata. Smøremiddel gjør seg også godt når man borrer i metall. WD-40 fungerer greit til formålet. Begynn med 2mm bor, og øk gradvis. 

Etter intens borring på skift mellom tre personer, ble lykkefølelsen enorm når vi kjente borret trenge inn og helt til bunns. 

Hjelpemannen i ankerbrønnen har aldri før hatt så lange armer. De måtte nemlig rekke gjennom et 150mm hull og helt ned til muttrene på innsiden. Vi var faktisk i tvil et øyeblikk om det i det hele tatt var mulig å rekke ned. 


Ferdig installert. Stigen er avtagbar. Jobben tok totalt ca 8 timer. 4 timer til å montere selve sprydet, og 4 timer til skjæring, tilpassing og montering av teakplankene oppi, samt stigen. 


Da gjenstår bare å ønske oss selv en riktig god seilas. 








Comments

Popular posts from this blog

Raspberry Pi i båt (del 1 - bygging og programmering hjemme)

Vårpuss: Rubbing og polering av skuteside - forbannet mikrofiber

Lei av frossen melk og tomme batterier? - Nytt kjøleaggregat